Bokslut 2022

Hejdå 2022. Tack för ett fint bokår! Jag har läst 125 böcker, plus några till, jag har inte bloggat om alla. Det här är årets höjdpunkter.

Årets feelgoodpärla levererar, som nästan varje år, Mhairi McFarlane. I år med Mad About You/Galen i dig som är en högklassig, smart, romantisk komedi med en dos svärta.

Årets rakt-in-i-hjärtat var Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang. En powerballad i romanform, och en galet underhållande och välskriven historia.

Årets debut är Isberg av Niklas Turner Olovzon, en spänningsroman och familjesaga, med ett lysande persongalleri, träffsäkra miljöbeskrivningar och en dramatisk historia.

Årets biografi är I’m Glad My Mom Died av Jennette McCurdy – modigt och ärligt berättat om uppväxten som barnstjärna och det minst sagt komplicerade förhållandet till hennes mamma. Kanske årets största läsupplevelse.

Årets glesbygdsmysterium blir Kallmyren av Liza Marklund, välskriven och kittlande spänning.

Årets krim blir Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen. Nionde delen i serien om coldcase-gruppen Avdelning Q. Vansinnigt spännande rakt igenom.

Årets nära naturen blir Sarek av Ulf Kvensler, en psykologisk thriller som utspelar sig i storslagen fjällmiljö.

Årets spänning är X av Pascal Engman, femte delen i serien om Vanessa Frank, och som alltid är det en bladvändare.

Årets historiska är Ett land av snö och aska av Petra Rautiainen som utspelar sig i finska Lappland under och efter andra världskriget.

Årets serie får bli Kicki Sehlstedts Probono-serie om våldsamma män och utsatta kvinnor. I år kom fjärde delen, För din skull, och det här är något av det absolut bästa och mest aktuella man kan läsa i spänningsväg just nu,

Årets uppföljare blir Skred av Sara Strömberg. Precis lika bra som debuten. Jag vill bara ha mer av Vera.

Årets avsked får bli Åsa Larssons Fädernas missgärningar, som är både en comeback och ett avsked till Rebecka Martinsson. Som alltid ett magiskt och självklart språk, och en spännande kriminalhistoria.

Årets varför finns den inte på svenska är Elle Cosimanos serie om Finlay Donovan, en charmig och underhållande mix av chicklit och deckare, jag läste de två första delarna i år och den tredje kommer nu i januari.

Årets nostalgiska får bli Häng City av Mikael Yvesand. Briljant, träffsäker och underbar. Och väldigt annorlunda.

Vill du se allt jag läste 2022, och vilka som fått högst betyg av mig? Kika då på min Goodreads-lista. Där hittar du fler godbitar!