Fädernas missgärningar – Åsa Larsson

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Kommentar:
Det har gått nio år sedan Till offer åt Molok kom ut. Det har varit en lång väntan på denna den sjätte, och sista, boken om Rebecka Martinsson. Men det var en väl värd väntan, för Åsa Larsson har aldrig varit bättre. Hon avslutar verkligen serien med flaggan i topp, men det känns samtidigt väldigt vemodigt att möta Rebecka, Sivving, Snorvalpen, Anna-Maria och de andra för allra sista gången.

Jag omväxlande läste och lyssnade på boken, och ett stort plus för att det är Åsa Larsson själv som sköter inläsningen. Äntligen en uppläsare som får rätt betoning och uttal på alla namn…

Fädernas missgärningar är en kriminalhistoria, men den är också så mycket mer. Det är slående miljöbeskrivningar och starka personporträtt där platser och karaktärer får liv och bärs fram av Åsa Larssons självklara språk, Det är så enkelt, och så magiskt.

Men allra mest tycker jag nog om Ragnhild och Börje. Så fint de skildras. Så fint han ser på henne. De ger mig hopp om livet, om människan, om kärleken.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 560
Utgivningsår: 2021