För din skull – Kicki Sehlstedt

En ung kille skjuts till döds i en kolonistuga i centrala Stockholm och alla tror att han är ett offer i kriget om innerstadens droghandel. När 15-åriga Mira tar på sig skulden ställs allt på ända.

Kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svanteson bestämmer sig för att ta reda på sanningen om vem som har skjutit pojken och varför. Snart upptäcker Aida att det finns en koppling till hennes eget liv – och att hon och hennes dotter är i fara.

Kommentar:
Kicki Sehlstedts Probono-serie om våldsamma män och utsatta kvinnor, Sweet Lolita, Oskuld, Bara ett offer, och denna fjärde del För din skull är bland det absolut bästa och mest aktuella som man kan läsa i spänningsväg. Den här gången ligger fokus på gängkriminalitet och droghandel, och de kvinnor som är anhöriga till de kriminella männen.

Det handlar om 15-åriga Mira som är ihop med Hakim, en kriminiell förortskille. Det handlar om Emelie som lever ihop med Ricardo och deras gemensamme son i en lyxig villa betald med knarkpengar. Det handlar om Faduma, ensamstående mamma till pojkarna Asad och Abdi. Asad är fast i gängkriminaliteten medan Abdi är en lovande fotbollstalang som håller sig borta från gängen. Och vi får förstås också följa huvudpersonerna Aida och Kajan som från olika håll blir inblandade i mordutredningen då en ung kille blir skjuten.

Kicki Sehlstedt är både journalist (som Aida) och kriminolog (som Kajan). Det bidrar till att allt känns så äkta och initierat, och det känns som att läsa en berättelse från verkligheten. Det är dessutom både spännande, engagerande och välskrivet.

För din skull är skrämmande aktuell och viktig läsning. Läs den, och läs hela serien. Den är mästerlig!

Fakta:
Förlag: Bazar
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2022