Häng City – Mikael Yvesand

En sommar utan krav och vuxen närvaro tar sin början. Tristess förträngs med dumdristighet och saknad med obrottslig vänskap. Ett villakvarter i Luleå drabbas av ett fruktansvärt brott, samtidigt som livet rullar på. Med skateboard, cykel, buss. Till stugan, ön, kojan i Häng City. Hur mycket chips tål egentligen en kropp? Varför döljer sig Robert Brännholms styvfarsa Rajje alltid till hälften när man hälsar på? Föddes han bakom ett plank?

Kommentar:
”För några år sen öppnade en snabbmatsrestaurang vid systembolaget. De valde det oambitiösa namnet Mat City, vilket ledde till att vi därefter började kalla saker efter dess utmärkande egenskap följt av city . En gång sa Davve till exempel att vi borde åka till diskot på Örnäset eftersom det kommer vara Röv City. Vindstilla kvällar är i regel Mygg City. Vid vårdcentralen bredvid Jocke och Davve ligger Häng City.”

Jag fnissar lite extra åt det här stycket, uppvuxen som jag är i grannkommunen där köpcentrat hette Chalis City, sporthallen Sport City och vuxenutbildningen UniverCity. Var det nån Norrbottenssjuka där runt 85-95 då allt skulle cityfieras?

Nåväl, Häng City är en helt underbar, nostalgisk tidsresa tillbaka till den magiska sommaren efter sjätte klass när man står på gränsen mellan barndom och tonår. Ena stunden leker man och bygger kojor, och i nästa går man på fest, tjuvröker och låtsas vara cool.

Berättarjaget och hans kompisar Jocke och Davve cyklar och skejtar runt på Luleås gator, dricker läsk, är rädda för aids, eldar lite, stjäl snus, och har jättemycket tråkigt. Dialogen, och händelserna, är träffsäkra både i tonen, i miljön, och i tidsandan. Språket bara flyter på, och är helt briljant! Man vill bara citera stycken på var och varannan sida.

Häng City hade mycket väl kunnat vara årets bästa läsning, så bra är den! Men det faller tyvärr på två saker. Dels den mordutredning och alla polisförhör som blandas in i handlingen, men ändå inte riktigt hör till. Jag förstår inte. Och det jag förstår ännu mindre är slutet som bara blir… apocalippo? Så fullträff blir det inte, men oavsett – BRILJANT, ORIGINELL MÅSTELÄSNING!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2022