Skred – Sara Strömberg

Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter.

Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokal redaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan?

Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.

Kommentar:
Jag blev helt vild när jag läste Sly, första boken om Vera Bergström. Så där som man kan bli när man läser en lysande debut av en författare som man bara vet kommer att slå stort, och man vill bara sticka boken i händerna på alla man möter. Det innebär också att förväntningarna låg på topp inför Skred, vilket ju alltid kan vara lite vanskligt.

Men jag var inte särskilt orolig, inte alls förresten. Jag kände mig lugn och trygg i förvissningen om att Sara Strömberg skulle ro hem det galant. Vilket hon också gjorde. Skred blåser mig kanske inte av stolen som Sly gjorde, men det är helt naturligt när man så att säga vet vad man kommer att bli serverad. Men jag blir absolut inte besviken, Skred håller lika hög klass som Sly.

Jag älskar Vera Bergström, den kantiga anti-hjältinnan och lokaljournalisten. Det är hon som bär upp hela historien. Jag tycker också om hur hennes karaktär förändras och hur hon sakta men säkert börjar ta tag i sitt liv och vågar tillåta sig att längta och drömma. Det blir spännande att följa hennes resa framöver.

Det är en trygg, varm och vemodig stämning över hela berättandet. Miljöbeskrivningarna är fantastiska, liksom hela kontrasten mellan storstad och landsbygd, lokalbefolkning och Åreglassare. Deckarhistorien är lagom spännande, men för mig är den ändå sekundär. Det är Vera, människorna och glesbygden som lockar, och som verkligen lyfter den här historien och författarskapet till något alldeles extra.

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 363
Utgivningsår: 2022