Våroffer – Anders de la Motte

Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst.
Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.
Kommentar:
Våroffer är fjärde och sista delen i Anders de la Mottes fantastiska årstidskvartett. Slutet på sommarenHöstdåd och Vintereld heter de tre första. Alla delar är fristående, och alla håller högsta klass.
Liksom sina föregångare är Våroffer en spännande och suggestiv berättelse som är omöjlig att lägga ifrån sig. Handlingen växlar mellan dåtid och nutid, och de båda spåren är lika intressanta att följa. Miljöbeskrivingarna är utsökta liksom stämningen, det vilar något olycksbådande över alltihop. Allt känns så verkligt och vardagligt – samtidigt som mörkret ligger och omsluter hela berättelsen. Det här är så grymt bra, och det är ett imponerande skickligt författarhantverk.
Nu längtar jag efter att se vad Anders de la Motte tänker hitta på härnäst.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 404
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.