Ett land av snö och aska – Petra Rautiainen

Finska Lappland, 1944: En ung soldat kallas in för att arbeta som tolk i ett nazistiskt fångläger. Ett av hundratals som i hemlighet ligger spridda över västra Lappland. Fyllda av landsförrädare, rasförrädare, samer och andra som Tredje riket vill bli av med. Förhållandena i lägret är ohyggliga, ständigt omgiven av grymhet, död och stanken från de olika tälten. Men bland fångarna i lägret märker han snart att en står ut från mängden. En finsk man som behandlas annorlunda än de andra.

1947: Journalisten Inkeri Lindqvist anländer till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personligt än så. Hon följer ett spår efter sin man, som försvann några år tidigare. Men byborna vill inte uppehålla sig vid det förflutna, och Inkeris frågor provocerar fram fientlighet och misstänksamhet. Först när hon lär känna sin fåordiga hyresgäst, Olavi, och får kontakt med en ung samisk flicka, börjar hon förstå omfattningen av de fasansfulla händelser som aldrig var tänkta att komma fram.

Kommentar:
Jag avslutar årets läsning med en riktig fullträff. Jag slukade Ett land av snö och aska och kunde knappt resa mig ur läsfåtöljen. Det är kanske inte den bästa bok jag läst i år, men jag fängslades hårt av berättelsen som utspelar sig i en plats och tid nära mig och händelser som jag knappt visste något om. Och sedan är det bitvis ett utsökt vackert språk med formuleringar som dröjer sig kvar.

Historien utspelar sig i finska Lappland, dels genom dagboksanteckningar från en soldat som arbetar som tolk i ett nazistiskt fångläger, och dels några år senare då en kvinna anländer till trakten för att leta efter sin man som försvunnit under kriget.

Inkeri, som kvinnan heter, är fotograf och tar sig an en ung samisk ficka, Bigga-Marja, som sin assistent. Hon lär också känna sin hyresgäst Olavi och den gamle samen Piera. Men det är inte alldeles enkelt att få reda på något som rör fånglägret eller krigstiden. Tystnad råder.

Ett land av snö och aska är både en historisk roman och en spänningsthriller. Det handlar inte bara om krigets fasor, det handlar också om den samiska befolkningen under kriget. De fasansfulla skildringarna av grymhet, tortyr, missförhållanden och rasbiologi blandas med skildringar av årstidernas växlingar, vacker natur, och ett land som håller på att återuppbyggas. Jag tror att det är en berättelse som kommer att leva kvar i mig länge.

Fakta:
Originaltitel: Tuhkaan piirretty maa
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 276