Sarek – Ulf Kvensler

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken ”jag känner igen honom”. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Kommentar:
Sarek är en psykologisk spänningsroman som håller läsaren i ett tajt grepp från första sidan till sista. Jag har lyssnat på ljudboken, och det har blivit många och långa promenader hela helgen för att de dryga elva timmarnas lyssning skulle få rulla på.

Det handlar om paret Anna och Henrik som tillsammans med kompisen Milena brukar göra årliga fjällvandringar. Men det här året vill Milena ta med sin nya kille Jacob, som Anna och Henrik aldrig har träffat. Det känns inte helt okej, men de bjuder ändå med honom. Anna tycker att hon känner igen Jacob från ett tidigare brottmål där hon satt domare, men hon kan inte riktigt placera honom. Och väl ute i vildmarken går saker väldigt fel.

Trots att det blir en mardrömsfjällvandring, så jag blir själv riktigt sugen på att besöka Sarek. Miljöbeskrivningarna är levande: det är storslagen skönhet, ett dramatiskt landskap och ett ombytligt väder.

Sarek är Ulf Kvenslers debutroman, men han har tidigare skrivit manus till både Vår tid är nu och Solsidan. Han kan alltså det där med dramaturgi, och Sarek är som gjord för att bli långfilm eller tv-serie.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2022