Natriumklorid – Jussi Adler-Olsen

När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon på Avdelning Q – som redan är pressade på grund av coronapandemin – står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin.

Kommentar:
Jag älskar Jussi Adler-Olsens serie om coldcase-gruppen Avdelning Q. Det är läsfest varje gång. Natriumklorid är nionde delen i serien efter Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, Flaskpost från P, Journal 64, MarcoeffektenDen gränslöseSelfies. och Offer 2117. Tio delar ska det bli, så vi närmar oss finalen.

Som vanligt serveras en vansinnigt spännande historia med en skickligt uppbyggd intrig. Här handlar det om en seriemördare som lyckats smyga under radarn i mer än tjugo år. Carl och hans kollegor hittar en gemensam nämnare hos en rad olösta mord och olyckshändelser där mördaren har lämnat en hög med salt på brottsplatsen. Mördaren är fortfarande aktiv och det blir en kamp mot klockan för att rädda de sista offren.

Under hela seriens gång har en händelse i Carls förflutna gjort sig påmind. Ett skottdrama dödade hans ena kollega och gjorde den andra förlamad. Men vad hände egentligen? Nu dras trådarna åt även här och saker ställs verkligen på sin spets för Carl och hans team. I nästa del, den sista, kommer den dramatiska upplösningen.

Natriumklorid hör till en av de allra bästa böckerna i hela serien. Det har funnits några mindre dippar i mitten, men i de senaste delarna har Jussi Adler-Olsen överträffat sig själv varenda gång. Det är verkligen inte en serie som tacklar av och går på tomgång utan det är full gas. Mycket imponerande. Det är med både sorg och iver jag ser fram emot sista delen.

Jag måste också ge ett extra plus för hur snyggt Adler-Olsen fått in hela coronapandemin, Den finns med på ett helt naturligt sätt och inte på ett konstruerat, överförklarande och onödigt detaljerat sätt som i en del andra romaner.

Fakta:
Originaltitel: Natrium chlorid
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 469
Utgivningsår: 2022