I’m Glad My Mom Died – Jennette McCurdy

Jennette McCurdy är välkänd för alla som är bekanta med Nickelodeon och tv-serierna iCarly och Sam & Cat. Här berättar hon sin historia om uppväxten, livet som barnstjärna, sina ätstörningar och det minst sagt komplicerade förhållandet till sin kontrollerande mamma.

Öppningsscenen slår an tonen direkt. Familjen har samlats runt moderns dödsbädd och Jennette vill säga något speciellt, något som får mamman att vakna upp ur koman och bli glad igen. Så hon säger det hon verkligen vet att mamman skulle uppskatta: ”Mamma, jag är så smal nu, jag väger bara 40 kg!”.

Jennette var sex år när hon gick på sin första audition. Det var mammans dröm att hennes enda dotter skulle bli en stjärna. Mamman var strikt kontrollerande – i allt från att begränsa Jennettes intag av kalorier, hon duschade henne tills hon var sexton år och kontrollerade kroppen, till att också förvalta hennes inkomst. Och Jennette gjorde allt för att vara mamman till lags, trots att hon egentligen inte alls var särskilt intresserad av någon skådespelarkarriär.

Det här är en mörk och sorglig historia – men den är berättad med humor, och faktiskt helt underbar att läsa. Förutom att det är en berättelse om en komplicerad mor-dotter-relation, så är det också en berättelse om hur det är att leva med ätstörning och beroende, och att slutligen komma till insikt och bli fri. Det är också en inblick i livet bakom kulisserna som barnstjärna – hon berättar om hur Nickelodeon erbjöd henne 300 000 dollar när hon lämnade kanalen, mot att aldrig berätta om vad hon varit med om. (Hon tackade nej.)

I’m Glad My Mom Died är en stark läsupplevelse. Det är en modig och ärlig berättelse, och trots det allvarliga temat så är tonen lättsam och kryddad med mörk humor. Ljudboken är inläst av Jennette McCurdy själv, och det gör hon helt perfekt.

Fakta:
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2022