Butcher’s Crossing – John Williams

Det är 1870-tal, och Will Andrews, som studerar vid det prestigefyllda Harvard, hoppar av universitetet för att ”go west”. Han längtar efter vidderna och den öppna himlen, att lära sig något som inte står i böcker. Han hamnar i det lilla samhället Butcher’s Crossing – knappt mer än en gata med en saloon och några hus, mitt ute i ingenstans i Kansas. Där får han höra om de jättelika buffelhjordar som bara väntar på att skjutas av och föra med sig svindlande rikedomar när pälsarna sålts.
 
En expedition bildas, Will satsar allt han har och männen ger sig av för att kämpa mot ökenhetta och vinterköld, med hopp om att återvända i triumf. Ett hopp som sätts på svårare prov än de kunnat ana.
 
Kommentar:

John Williams är författaren till den så hyllade Stoner som ungefär alla utom jag läste härom året. Det kändes inte som att den föll mig i smaken, men det gör däremot Butcher’s Crossing. Jag är otroligt svag för vilda västern äventyr, och jag är minst lika svag för överlevnadshistorier av typen människa vs naturen/sig själv. Det här är en så manligt manlig historia att jag riktigt känner hur testosteronproduktionen och skäggväxten drar igång när jag läser.

Det börjar långsamt, och det tar ett tag innan jag kommer in i handlingen. De första hundra sidorna är en transportsträcka fram till att deras expedition drar igång och färden till den hemliga dalen, fylld till brädden av buffel, inleds.
 
Miller, som leder expeditionen, är besatt av bisonoxarna likt en kapten Ahab besatt av Moby Dick. Och det sätter sin prägel på jakten. De fyra männen deltar i expeditionen av olika skäl och på olika premisser, och dynamiken förändras allt eftersom tiden går.
 
Buffelslakten är brutal, det gör ont att läsa. Det är inte jakt, det är slakt. Men lika brutal och osmaklig som historien bitvis är, lika vacker och eftertänksam är den på andra ställen. Slutet, hela upplösningen, det är faktiskt helt briljant.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2015 (1971)
Antal sidor: 331
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Män som läser.