Den första gång jag såg dig – Anna Lönnqvist

Fiolspelandet är det viktigaste i Miras liv. Hon övar varje ledig stund för att nå sin stora dröm. Det är det enda som får henne att slippa tänka på hur allt förändrats efter hennes mammas död.

William är sonen i den kända läkarfamiljen i Luleå och spelar hockey på elitnivå. Medan Mira går ensam är han ständigt omgiven av kompisar. På ytan kunde deras liv inte vara mer olika. När deras vägar oväntat korsas inser Mira att William inte riktigt är den hon trodde. Men ju närmare de kommer varandra desto mer oviss blir tillvaron. Och innan Mira vet ordet av har hon riskerat allt det hon drömt om.

Fjorton år senare har Mira gått vidare i livet. Hon jobbar som violinist i Stockholm och är vikarie i förstaviolinstämman i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon dejtar Alessandro, en italiensk stjärnviolinist, och livet känns närapå perfekt. Men samtidigt som en en åtråvärd fast anställning i förstastämman plötsligt finns inom räckhåll hotas allt än en gång att förändras. När hon stöter på William igen tvingas hon konfronteras med händelser och minnen hon sedan länge försökt att förtränga.

Kommentar:
Att tillbringa midsommarhelgen med en ny bok av Anna Lönnqvist har varit min tradition de senaste åren. Det är ett perfekt sätt att komma ner i varv och kliva in i en mysigt, somrig, romantisk bubbla. Så även den här gången.

Den första gång jag såg dig handlar om Mira och William som lär känna varandra under gymnasietiden i Luleå. Fiolspelande Mira och hockeykillen William kunde inte ha varit mer olika, men de dras ändå till varandra. Något händer som gör att de tappar kontakten, men fjorton år senare jobbar Mira som violinist i Stockholm och stöter av en slump ihop med William igen.

Det här är Miras historia, som vi får följa i dåtidens Luleå och nutidens Stockholm. Jag tycker om Lulemiljöerna och dåtidsperspektivet, men jag tycker ännu mer om att få följa med bakom kulisserna hos en klassisk symfoniorkester och att få ta del av yrkesmusikerns alla utmaningar.

Som vanligt så har Anna Lönnqvist skapat karaktärer man tycker om och relationer som känns äkta. Hon skriver med värme och känsla, och jag sveps med i Miras berättelse. Det här är en fin liten bubbla att vistas i, och ett utmärkt val att lägga överst i semesterbokhögen. Njutbar läsning!

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2024