Närsök – Josefin Schygge

Efter en traumatisk händelse har Martina lämnat politiken och startat en gårdsbutik på vackra Visingsö där hon bor med sin man Björn och sina två barn. Utöver arbetet med odlingarna kämpar hon med relationen till den särbegåvade tonårsdottern Lilly – varför ska det vara så förtvivlat svårt att prata med dottern?

En dag är Lilly plötsligt försvunnen. I ett kärr på ön hittar man hennes mobiltelefon men där upphör alla spår. Har hon rymt eller är hon kidnappad? Finns det en koppling mellan Lillys försvinnande och händelsen som fick Martina att lämna politiken? Eller ligger förklaringen ännu längre bakåt i tiden, i Martinas egen uppväxt?

Kommentar:
Närsök är den andra delen (efter Allt för dig) i Josefin Schygges spänningsserie som utspelar sig på Visingsö. Böckerna är helt fristående historier och kan läsas var för sig, men de knyts samman av att det genomgående temat är våldsamma män och utsatta kvinnor, och just att de utspelar sig på Visingsö.

Den här gången handlar det om Martina vars tonårsdotter Lilly plötsligt försvinner. Vad är det som har hänt? Har hon blivit kidnappad, eller har hon rymt? Berättelsen växlar mellan Martinas och Lillys perspektiv, både i nutid men också i närtid, och längre bakåt i tiden när Martina var tonåring. Har händelser i Martinas förflutna något att göra med det som hänt Lilly?

Det här är en spännande relationsthriller, och för att använda den slitna klyschan en riktig bladvändare. Man vill bara läsa ett kapitel till, och ett till. Jag tycker dock att det blir något rörigt med alla tidshoppen, speciellt när jag växelvis lyssnade på boken var det inte alltid helt självklart vem som var berättaren och i vilket tidsskede vi rör oss.

Men det är riktigt spännande hela vägen, och man anar inte helt hur alla trådar hänger ihop förrän den dramatiska upplösningen närmar sig. Ser fram emot att läsa mer från Visingsö!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Forum
Antal sidor: 479
Utgivningsår: 2024