Syskonfejden – Moa Herngren

Efter pappans död samlas de tre syskonen, Ullis, Andrea och Rasmus hemma i barndomshemmet. Det är mammas födelsedag och familjen som är kvar strävar efter att försöka hitta sina roller. Men det är lättare sagt än gjort.

Mellansystern Andrea kämpar nu med att komma in i den närhet mamma och hennes storasyster Ullis alltid har haft. Det verkar inte spela någon roll hur mycket hon anstränger sig, hon känner sig ändå utanför. Ulrika i sin tur ser en lillasyster som fått allt, varit pappans ögonsten och jämt får sin vilja igenom, men verkar trots det aldrig nöjd. Och hur har sladdisen Rasmus liv egentligen påverkats av att stå i skuggan av systrarnas kamp om uppmärksamhet och bekräftelse.

När det upptäcks att saker mystiskt försvunnit ur barndomshemmet ställs allt på ända. Tre vitt skilda barndomsupplevelser brakar samman. Men vem äger egentligen den rätta bilden av en barndom? Vilka händelser har man hållits utanför? Kan man alltid lita på sitt minne? Och vad är man egentligen skyldig sina syskon?

Kommentar:
Moa Herngren är suverän när det gäller att skildra skaviga relationer. (Läs också Skilsmässan och Svärmodern som är de övriga fristående delarna i Perspektivsviten). Den här gången handlar det om de tre syskonen Andrea, Ullis och Rasmus vars pappa nyligen gått bort. Tillsammans med sin mamma försöker de hantera sorgen och samtidigt hitta sina nya roller i familjen.

Det blir snart tydligt att alla syskonen har haft sina respektive uppväxter och erfarenheter, och har olika syn på såväl pappan som de andra syskonen. Och det blir naturligtvis krockar.

Moa Herngren är också suverän på att vända på perspektiven och hon låter de olika berättarrösterna ge sina versioner av det som händer. Min uppfattning ändras under läsningens gång, och mina sympatier växlar allt eftersom nya hemligheter och sanningar uppdagas. Som alltid serveras en välskriven och skickligt uppbyggd historia.

Syskonfejden är en skarp, trovärdig och underhållande relationsroman.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2024