Sommardagar i kollektivet – Callum Bloodworth

Ärligt talat är det nästan lättare att missa Kollektivet än att hitta det. Vilket så klart är synd, för dolt bakom de lite slitna rosa väggarna i den lilla Stockholmsförorten rymmer storslagna historier. Om människor som gått igenom det värsta, men som med lite hjälp har fått möjligheten att börja om på nytt.

De var sex vänner som grundade Kollektivet men åren har gått och inte många av dem finns kvar. Och nu har Stina Nilsson bestämt sig för att hennes tid snart är slut. Innan det är dags har hon en sista kamp hon måste vinna – för att rädda Kollektivets framtid och den dröm som en gång skapade det.

Kommentar:
Sommardagar i kollektivet är en varm och mysig sommarfeelgood, perfekt semesterläsning och verklighetsflykt.

Till det stora, rosa, kollektivet i Stockholmsförorten kommer Julian, uppsliten och nedbruten efter en separation från sin sons mamma. Det är en plats för honom att landa, att hitta sin nya tillvaro. Men han blir genast indragen i en konflikt om ordförandeskapet i föreningen. Bengt som är tf ordförande går emot allt som Stina tror på när det gäller kollektivets framtid, och Stina behöver Julians hjälp.

Temat här är ensamhet, vilsenhet och att hitta en gemenskap där man minst anar det. Jag är förtjust i vänskap över generationsgränserna, eller samhörighet som uppstår trots olika bakgrunder, och det är precis vad man får här. Jag tänker litegrand på Åsa Liabäcks Ådala-serie, som har just de ingredienserna. När jag läste den ville jag inget hellre än att skaffa mig en kolonilott, gröna fingrar och goda grannar, fast jag egentligen ryser av tanken. Lite samma känsla får jag här. Jag vill inget hellre än att flytta in i det här kollektivet för vilsna själar, få en liten tomatplanta av Stina, en påse bullar av Julian, laga gemensamma middagar och ha trädgårdsfest bland pelargonerna. (Mysrys.)

Vad som också är så fint här, är att det är första delen i en serie, så det kommer att bli mer kollektiv att njuta av framöver. Härligt!

Fakta:
Förlag: Bazar
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2024