Tät dimma – Johanna Ginstmark

Polisen Maria Larsdotter återvänder till sin hembygd för att börja en ny anställning som kommissarie hos Ystadspolisen. Maria plågas av minnen från en fruktansvärd olycka som drabbade familjen när hon var barn men är också lycklig över att återse sin barndoms by och sina morföräldrar.

Knappt har Maria hunnit finna sig tillrätta i sin nya roll som kommissarie förrän ett märkligt fall hamnar på hennes bord. Ett nyinflyttat par har hittat ett skelett nedgrävt på stallbacken till den vackra skånegård som de nyligen tagit över efter att den stått obebodd en längre tid. Frågorna hopar sig kring upptäckten och Maria blir snart varse att sökandet efter svar leder bakåt i tiden, och att den till synes idylliska byn bär på mörka hemligheter som har beröringspunkter med hennes eget förflutna.

Kommentar:
Tät dimma är första delen i en ny deckarserie som utspelar sig på Österlen. Men det är inte det turistbroschyrsaktiga Österlen som skildras här, utan lite mer av deppig skånsk landsbygd. Underbara miljöer om du frågar mig.

Polisen Maria Larsdotter flyttar tillbaka till barndomshemmet i Kvarnby efter många år i Umeå. Hon lämnar ett misslyckat förhållande bakom sig och tar sig an en tjänst som kommissarie hos Ystads-polisen. Hon tvingas handskas med sitt barndomstrauma, liksom med en hittehund som vägrar lämna hennes gårdsplan. Dessutom får hon ett annorlunda fall på sitt bord, ett skelett hittas på en gårdsplan men när och hur har det hamnat där?

Det här är lågmäld spänning och jag tycker om både karaktärerna och den särskilda stämning som genomsyrar historien. Ser fram emot att läsa nästa del, Stormnatt.

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2022