Nomaden – Pascal Engman och Johannes Selåker

Det är 1996 och rejvmusiken dånar på Docklands medan skinnskallarna hänger på helikopterplattan vid Gamla stan. En välkänd nynazist fritas från en fångtransport utanför Norrtälje. Polisen Tomas Wolf kallas till platsen från sin storebror Kristians begravning. Kvällstidningsjournalisten Vera Berg ser fritagningen som en chans att få komma tillbaka in i värmen på Aftonbladet. Hon har degraderats till webbreporter, och är beredd att ta stora risker för att ta sig tillbaka upp på löpsedlarna.

Men när Vera hittar rymlingen ihjälskjuten i skogen blir det tydligt att det är något som inte stämmer med fritagningen. Vilka är inblandade och vad var motivet? Spåren leder mot ett okänt nätverk. Vilka är det som styr över det som händer?

Kommentar:
Nomaden är tredje delen i serien Skymningsland, efter Till minne av en mördare och Skammens väg, och ännu en gång korsas Aftonbladet-journalisten Vera Bergs och polisen Tomas Wolfs vägar. Den här gången börjar det med jakten efter en fritagen nynazist, som snart spinner vidare till mc-nätverk, IRA och terrorattentat.

Jag gillar den här serien, och jag gillar både Tomas och Vera. De har inte direkt varit de bästa av vänner, men det känns som att de nu börjar närma sig varandra lite mer och förstår var den andra kommer ifrån. Det blir spännande att se hur deras relation fortsätter att utvecklas.

Jag tycker också om hela 90-tals andan, men den här gången tycker jag att det strösslas aningen för mycket med 90-talsreferenserna. Det känns inte alltid helt naturligt utan som att detaljer är inslängda ”bara för att”.

Men det är riktigt bra underhållning! Nomaden är spännande och actionfylld läsning. Det är många trådar som drar åt olika håll, och handlingen svänger fram och tillbaka. Det går verkligen inte att sluta läsa. Och även om det inte direkt är ett cliffhanger-slut så är jag väldigt spänd på att få läsa fortsättningen och att följa alla de små trådar som väntar på att få vävas samman!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2024