Om du vill ha mig – Katrine Wessel

Karen Moen drömmer om att bli lärarinna, men när hennes pappa dör får hon slå de planerna ur hågen och istället hitta försörjning. Hon blir husjungfru hos familjen Winther. Men drömmen om ett annat och bättre liv lever ändå vidare. Genom sin tidigare lärare blir hon vän med den upproriske arbetaren Alfred. Snart splittras Karen mellan sin lojalitet mot arbetsgivaren, sin framtidsdröm och kärleken.

Yngste sonen i familjen Winther har också hamnat i en oväntad situation. Plötsligt är det han som är föräldrarnas stora framtidshopp med allt vad det innebär. Han som främst önskar att få gifta sig med den vackra, men fattiga servitrisen Emma. En flicka som de aldrig kommer att acceptera. Vad ska han välja, kärleken eller familjen?

Kommentar:
Om du vill ha mig är andra delen i serien om den norska överklassfamiljen Winther. Jag var lite försiktigt positivt inställd efter den första delen, En ny tid, som jag tyckte gick ganska långsamt och händelsefattigt fram. I den här delen händer det fler saker och karaktärerna blir tydligare.

Den här gången ligger berättarfokus på Karen, som är tjänsteflicka hos Winthers men drömmer om att bli lärarinna, och Fredrik, den yngste sonen i familjen som blivit förälskad i servitrisen Emma och slits mellan kärleken och de tunga plikterna från familjedynastin.

Här möts lojalitet och drömmar, romantiska känslor och omvärldens förväntningar. Det är klasskamp och samhällsutveckling. Året är 1899. Det är spännande tider när arbetarrörelsen växer sig stark och folket börjar tala om rättvisa och om kvinnors rättigheter. Samtidigt har vi familjen Winther som på ett sätt lever i annan tid och en annan värld, och hur ska det gå när den nya världen oundvikligen möter den gamla?

Det här är en serie som växer på mig, och jag ser fram emot kommande delar!

Fakta:
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 345