España por favor – Åsa Hellberg

Tre saker händer samtidigt i Fjällfors: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Bostäder ska säljas på en övermättad marknad, där elpriserna skjutit i höjden och räntekostnaderna är svindlande till och med för ett hus i Norrlands inland.

Hur går det nu med de tre bästisarnas dröm om Spanien? Skulle inte livet bli bättre efter 60? I kyrkokören sjunger Lotta Y viva España så högt att Gud kan höra henne, på pizzerian jobbar Pedro som får änkan Mia att dåna, och när Noora spår sig får hon veta att Spanien och en änglabutik kanske inte är en lysande idé just nu.

Men så kommer stumma 81-åriga Dolores med sin halmhatt och hemlängtan, och då ändras allt ännu en gång.

Kommentar:
España por favor är en underhållande och livsbejakande roman där de tre bästisarna Mia, Noora och Lotta ställs inför oväntade utmaningar. De gör också att deras dröm om att flytta till Spanien ställs lite på halt. Eller gör den det? Är det bättre att ta sats och våga hoppa än att ta ett steg tillbaka?

Jag är förtjust i Åsa Hellbergs romaner med lite äldre kvinnor i huvudrollerna. Starka, självständiga, levnadsglada (för det allra mesta) fungerar de som en slags inspiration till mig om att livet inte snart är slut. Det finns tecken på att man kan ha fortsatt roligt efter 50 och efter 60, även om jag fortfarande är skeptisk till det.

Jag hoppas att det kommer fler delar om de tre vänninorna, slutet signalerar i alla fall att det gör det. Jag behöver den här typen av positiv livsglädje, pepp och hopp om livet. Det är dessutom snabbläst och lättsamt, perfekt sommarläsning.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2024