Kalldrag – Markus Sköld

För drygt sextio år sedan sprängde gruvarbetaren Pär Klang in sig i en grotta under Lyktberget. En kraft som ingen kunnat föreställa sig släpptes lös med fasansfulla följder.
 
Bara en bit från det nedlagda gruvhålet vid foten av berget flyttar Therese och John in i direktörsvillan med sin lilla dotter. John har fått chansen att bli vd för bruksorten Gränshammars stålindstri och Therese, som tröttnat på sitt jobb som ekonom, ser en möjlighet att byta riktning i livet.
 
Men medan Therese blir alltmer ensam och vilsen i sin relation till John och i sitt försök att hitta sig själv, börjar märkliga saker hända i huset. Samtidigt dras Therese till mystiken kring gruvan och det blir alltmer tydligt för henne att hon måste söka svaren i historien innan den upprepar sig.
 
Kommentar:

Det har kommit flera spännande och läsvärda svenska skräckromaner de senaste åren, där man också vävt in folktro på ett lyckat sätt. Jag tänker speciellt på Stefan Spjuths Stallo och Frida Andersson Johanssons Dränkt. Kalldrag är ytterligare ett lyckat exempel. Jag blir så väldigt glad, och rädd, av det här. 

Det börjar stillsamt. Sakta men säkert kryper sig något annorlunda in i vardagen. Therese har svårt att finna sig till rätta på orten. Hon känner sig uttittad, alla vet att hon är den nya ”vd-frun”. Hon tillbringar mycket tid i huset där konstiga saker börjar hända. Hon ser och hör saker, känner dofter, och deras dotter för märkliga samtal med någon eller något. John blir i sin tur mer och mer uppslukad av jobbet och äktenskapet gungar.
 
Balansen mellan det vardagliga och det övernaturliga är väldigt bra. Allt blir extra skrämmande när vardagen är så väldigt vanlig. Man vet inte riktigt vad man ska tro.  Är det så att Therese bara inbillar sig saker eller är det faktiskt något ondskefullt i huset? Det är hela tiden en psykologiskt förtätad stämning. Miljöerna är trovärdiga och känns igen: snacket bland gubbarna på verket när den nya vd:n kommer eller kassörskan på ICA som vet allt om alla. Som det är på små bruksorter.
 
Kalldrag är skrämmande underhållning hela vägen. Jag känner skräck och lycka på samma gång. Det är så väldigt underhållande läsning samtidigt som jag får kalla kårar. 
 
Det här sista blir kanske en väldigt konstig liknelse som ingen annan än jag håller med om men jag tänkte hela tiden på den fina, gamla, svenska skräckisen Besökarna. Det är något med stämningen och känslan som går igen, jag känner samma känslor som jag gjorde när jag såg den filmen 1988, och det är känslor som jag sällan eller aldrig upplevt sen dess. Så hatten av till Markus Sköld, det här är riktigt bra!
 
Kalldrag finns ute i butik 21 augusti.
 
Fakta:
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.