Störst är kärleken – Katrine Wessel

Året är 1906 och i Trondheim ska det bli fest! Kung Haakon och drottning Maud skall krönas i Nidarosdomen. Birgitte Winther arrangerar en stor konstutställning, till det nya kungaparets ära. Hon har bjudit in en engelsk konstnär till invigningen, ovetande om att han känner familjen Winther sedan tidigare. Mitt under bestyren kommer Emma tillbaka, och den här gången tänker inte Fredrik låta henne försvinna.

Kommentar:
Störst är kärleken är finalen i Katrine Wessels långkörare om familjen Winther i Trondheim. Totalt tolv böcker har det blivit: En ny tidOm du vill ha migRosenträdgårdens hemlighet, Ellinors modiga val, När allt uppdagasSommaren på Oaktree ManorDen största gåvanFamiljebandTillbaka till Rosenlyst. Emmas bok, och Vägen vi måste gå. Men nu är det alltså tid att ta farväl.

Och det är med blandade känslor – även om jag njutit av alla dagar jag tillbringat i familjen Winthers sällskap så är det ändå väldigt skönt att det är slut. Jag är lite trött på Fredrik också, tycker att det varit lite väl mycket fokus på hans och Emmas storyline här på slutet och det har mest varit samma samma hela tiden.

Men jag är verkligen förtjust i hela konceptet att koncentrera sig kring en familj och låta händelser brodera ut sig med olika huvudpersoner i varje del. Ett koncept som fungerade väldigt väl redan på 1980-talet med en annan familj från Trondheim – jag menar förstås Margit Sandemos Sagan om Isfolket som svällde till hela 47 böcker. Ingen jämförelse i övrigt.

Serien om familjen Winther är perfekt läsning för julhelgerna. Kravlöst, mysigt, och framförallt med en njutning av att veta att det finns en nästa bok, en nästa, och en nästa att plocka upp. Ungefär som Aladdin-asken. Du kan njuta av allt det goda och känna dig nöjd och mätt när asken är tom, utan att sukta efter mer.

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 278
Utgivningsår: 2023