Skinn – Sara Strömberg

Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.

När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt och han är fortfarande farlig.

Kommentar:
Skinn är den tredje delen (efter Sly och Skred) i serien om Vera Bergström, lokalreporter på Jämtlandsposten, Hon är kantig och avig, svår att komma in på livet, och en karaktär som känns både viktig och på riktigt. Vi är inte bortskämda med att frånskilda, barnlösa klimakterie-kvinnor får ha hjälterollen. Eller anti-hjälterollen, beroende på hur man ser det.

Just skildringar av människor och miljöer är det som gör att Sara Strömbergs deckare sticker ut ur mängden. Visst är det även väldigt spännande och kluriga mordmysterier som serveras, men det är ändå karaktärerna och miljöerna som får serien att lyfta. Berättandet är jordat och verklighetsnära, men det glimrar av skarpsynthet och finess. Och det finns en äkthet som bara kommer med ett inifrånperspektiv.

Skinn är grymt spännande, och jag får samma blåsa-mig-av-stolen-känsla som när jag läste första delen. Det är bara så galet bra, från början till slut, och spänningsnerven är maxad. Jag hoppas att jag bara (mar)drömt när jag fått för mig att Skinn är den avslutande delen i en trilogi, för visst måste det komma mer? Jag är i alla fall långt ifrån trött på Vera Bergström!

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 421
Utgivningsår: 2023