Bokslut 2023

Hejdå 2023. Ett år som bjöd på några riktiga godbitar, men överlag mer av ett mellanår. Jag läste 106 böcker, plus några till. Jag har inte bloggat om alla. Här är några av årets höjdpunkter.

Årets lyckopiller och även årets debut blir Zoopojken av Peter Hammarbäck, Med värme, charm och berättarglädje gick den rakt in i hjärtat på mig.

Årets dystopiska är Drömmen om ett träd av Maja Lunde. Den avslutande delen i Lundes klimatkvartett vrider om själen.

Årets kriminalroman är Levande och döda av Christoffer Carlsson. Den, liksom hela Hallandssviten, är i en klass för sig.

Årets mest spännande var Bortbytaren av Anders de la Motte. 496 sidor hjärtklappning.

Årets läsglädje går till Den sista akten av Anton Berg. Spänning, driv och konspirationsteorier som kittlar fantasin och gör det omöjligt att sluta läsa.

Årets nya serie blir Ninni Schulmans Siljanserie och första delen Som vi lekte. Här finns en härligt nostalgisk 80-talskänsla, ett skickligt karaktärsbygge och dessutom är det en lysande spänningsroman så jag ser mycket fram emot kommande delar.

Årets karaktär är Knut, från Nina Lykkes Vi är inte här för att ha roligt, Jag tänker på honom ofta.

Årets avsked – som förhoppningsvis ändå inte är ett avsked – är Skulden man bär, sista delen i Sebastian Bergman-serien av Hjorth och Rosenfeldt. Tretton år och åtta delar högklassig spänning har det blivit, men jag tycker vi borde få mer…

Årets uppväxtskildring är den briljanta Jävla karlar av Andrev Walden. Tragiskt, roligt och osentimentalt berättat, med en träffsäker ton, ett fantastiskt språk och förtjusande formuleringar.

Årets lite under radarn tycker jag är Dimdans av Malin Hedin. Det är lågmäld och stillsam spänning, vältecknade personporträtt och miljöer och en tidsanda som fångar mig. Den förtjänar att hitta många läsare.

Vill du se allt jag läste 2023, och vilka som fått högst betyg av mig? Kika då på min Goodreads-lista. Där hittar du fler godbitar!