Den sista akten – Anton Berg

Under ett möte med en tidigare hemlig källa får journalisten Axel Sköld reda på omskakande uppgifter. Mycket tyder på att Sverige har varit involverat i en känslig kärnvapenoperation med kodnamnet Mjolnir. Innan Axel hinner få informationen bekräftad dör hans källa i ett bombdåd.

Skuggorganisationen De Aderton sluter nya affärsförbindelser som innebär stora risker för Sverige. Hinner Axel Sköld, med hjälp av sin kollega Stina Forss och historieprofessorn Vilhelm Skrak, blottlägga planerna innan det är för sent? Och tillhör Operation Mjolnir verkligen bara det förgångna? Samtidigt får Axel allt svårare att hålla tillbaka sina känslor för statsministern, och tillika ungdomskärleken, Lova Magnusson. Men hennes agenda är en helt annan än Axels…

Kommentar:
Den sista akten är också den sista akten i Anton Bergs De aderton-trilogi, som inleddes med De aderton och följdes av Trohetseden. Och det är en banger till avslutning! Jag brukar prata om läsglädje-deluxe när jag pratar om de här böckerna, för det är sådan spänning, driv, och inte minst konspirationsteorier som kittlar fantasin och gör det omöjligt att sluta läsa. Jag älskar det här!

Här finns allt från gömda kärnvapen, hemliga sällskap, och trådar bakåt till Gustav III:s dagar, Historiska fakta och händelser vävs in med fiktionen – och det ligger samtidigt så nära verkligheten så man kan tro på att allt som händer är sant.

Förutom att det är en rafflande handling så finns här en härlig samling karaktärer i Axel, Stina, David och Vilhelm Skrak. Man vill bara hänga med dem alla. Kanske allra mest med Skrak. Och så tycker jag väldigt mycket om porträttet av David och hur det är att vara anhörig till en funktionsnedsatt person.

Det här är verkligen en serie att sluka – det enda negativa är den stora saknad som infinner sig när den nu är slut. Jag hoppas på att trilogin sväller till fyra fem eller tio delar. Låt Axel och gänget fortsätta!

Fakta:
Förlag: Bookmark
Antal sidor: 364
Utgivningsår: 2023