Vi är inte här för att ha roligt – Nina Lykke

Knut är en medelålders författare som allt oftare blir förbisprungen av nya och mer spännande röster. För tjugo år sedan skrev han en framgångsrik roman som han därefter aldrig har lyckats följa upp. Den senaste boken var ett försök att bemöta kritikernas anklagelser om att han gick den vita, privilegierade medelklassens ärenden – men redaktören var inte imponerad och manuset gavs aldrig ut.

Nu har Knut bjudits in till litteraturfestivalen i Lillehammer, visserligen som ersättare i sista sekunden, men ändå. Han tänker göra det bästa av situationen, eftersom han äntligen har fått en andra chans.

K0mmentar:
Jag har svårt för karaktärer som ältar och bittrar sig. Jag har svårt för lättkränkthet och gnäll. Jag har svårt för kulturmän. Men SOM jag njuter av att läsa om Knut. Han väcker mina sympatier och jag ömmar för den stackars åldrande mannen. Han har det inte så lätt. Världen runt omkring honom förändras och han har svårt att anpassa sig. Je suis Knut känner jag flera gånger. (Men det tänker jag inte säga högt).

Nina Lykke är fenomenal med sin samtidssatir. Stilen känns igen både från Nej och åter nej och Nästa!. Hon har skarp blick och vass penna som ingen annan. Jag tänker närmast på henne som arvtagare till Sue Townsend, som också hade en speciell förmåga att blanda humor med allvar, tragik med komik, skärpa med syrlighet. Att läsa hennes böcker är som att göra en tidsresa från 80-talet och framåt, hon fångade det rådande samhällsklimatet på pricken, och likadant gör Nina Lykke – fast på 2020-talet.

Jag vet inte om jag tycker att Vi är inte här för att ha roligt är Lykkes allra bästa, men den är väldigt underhållande och väldigt bra! Men jag gillar inte riktigt slutet, det känns lite ”off”. Som att det inte riktigt hängde ihop med allt det andra.

Fakta:
Förlag: Whalström & Widstrand
Antal sidor: 280
Utgivningsår: 2023