Skulden man bär – Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Riksmord befinner sig i djup kris sedan en av kollegerna har avslöjats som seriemördare. Vanja Lithner kämpar för att rädda sin avdelning, när en kvinna i sextioårsåldern hittas mördad på en grisfarm utanför ­Västerås. Tecken tyder på att dådet är utfört med en speciell person i åtanke: kriminalpsykolog Sebastian Bergman.

Sebastian har under åren hjälpt Riksmord att lösa åtskilliga fall, men efter den senaste tidens händelser är han persona non grata. Blir hans återkomst Riksmords räddning eller fall?

Samtidigt hittas Tim Cunningham, en tidigare klient till Sebastian, död. Tim förlorade också ett barn i tsunamin 2004, men det visar sig ­finnas många frågetecken runt familjen Cunningham och den där julen för snart tjugo år sedan. Frågetecken som kanske Tims dotter Cathy kan räta ut.

Kommentar:
Det är med lika delar sorg och förväntan som jag tar mig an den åttonde och sista delen i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och poliserna på Riksmord. Det här är en favoritserie hos mig, och jag skulle till och med kunna säga att det är en av århundradets bästa kriminalserier. Stora ord, men sanna. Det är full fart, högt tempo, rafflande spänning, och levande karaktärer. Otroligt underhållande och snabblästa.

Så nu, efter tretton år, var det alltså dags för författarduon Hjorth & Rosenfeldt att knyta ihop säcken. Lyckas de? Tja. De lyckas med att underhålla, att överraska och hålla mig på halster så check på den. Men det blir inte ett avslut som lämnar mig nöjd och belåten utan jag hungrar snarare efter mer. Det är som upplagt för fler böcker och jag hoppas verkligen att så blir fallet!

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2023