Levande och döda – Christoffer Carlsson

Det var någon som ville ta död på pojkarna från Skavböke. Så sa man i trakten, efteråt.

1990-talet går mot sitt slut och en grupp pojkar är på väg att ta klivet ut i vuxenlivet. Men så inträffar någonting, och en av dem bestämmer sig för att lämna bygden, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. Poliserna som försöker förstå hur allting hänger ihop återvänder ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson.

En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och återigen har det blivit farligt därute i Skavböke. Porten mellan de levande och döda har öppnats.

Kommentar:
Jag har några författare som förtjänar högtidsstunder. Jag köper en ny bok direkt den släpps, men kastar mig inte över läsningen, utan väntar på ett speciellt, ostört tillfälle när jag helt kan skärma av mig och hänge mig åt berättelsen. Under tiden är det en njutning i sig att bara gå och klappa lite på boken, och veta att man snart har en fantastisk läsupplevelse framför sig. Christoffer Carlsson är just en sådan författare.

Levande och döda är tredje delen i Hallandssviten, efter Järtecken och Brinn mig en sol. De är alla tre fristående men hänger ändå ihop. Och alla tre förtjänar förstås att läsas.

Det här är en kriminalhistoria som är så mycket mer än ”bara” det. Språket är fantastiskt och det finns en känsla av allvar och vemod genom hela berättelsen. Karaktärer och personporträtt är vältecknade. Och berättelsen fångar tidsandan, känslorna och tankarna och speglar samhället både 1999 och 2022. Det är ett otroligt fint hantverk, och en njutning att läsa.

Jag tycker fortfarande att Brinn mig en sol är den starkaste i sviten, det är nästan så att jag får hjärtklappning bara jag tänker på hur lysande den var, men Levande och döda är inte långt efter och mycket väl värd att läsa.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 412
Utgivningsår: 2023