Som vi lekte – Ninni Schulman

Året är 1982. 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet.

Den f. d. polisen Ingrid Wolt är på flykt undan sitt förflutna. Hon har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. När hon börjar nysta i fallet inser hon att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Kommentar:
Som vi lekte är första delen i Ninni Schulmans nya spänningsserie. Och som hon skriver. Jag var riktigt förtjust i hennes Hagforsserie, men jag måste säga att den här Siljanserien är något utöver det vanliga. Här finns ett mörker och en tyngd som höjer historien till något alldeles extra,

Den utspelar sig under tidigt 1980-tal, och stämningen är perfekt fångad. I allt från solskärmar med genomskinlig plastkeps till de oändliga kassettbanden till de tunna sugrören, alla de små detaljerna för mig bakåt i tiden och jag befinner mig där, med Mattias och hans kompisar. Nostalgin är påtaglig.

Men det är inte bara en nostalgisk tidsresa. Det är också ett skickligt karaktärsbygge, det finns så många lager att tränga igenom och så många hemligheter att upptäcka hos de olika personerna. Miljöbeskrivningarna av den lilla byn i Dalarna är även de utsökta. Dessutom är det en galet spännande historia, oviss nästan in på sista kapitlen.

Som vi lekte är en lysande spänningsroman, och en grym inledning på en serie som jag ser fram emot att fortsätta följa.

Fakta;
Förlag: Bazar förlag
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2023