Dimdans – Malin Hedin

Maria, en ung och levnadsglad kvinna, försvinner efter en midsommarfest 1983. Därefter börjar sammanhållningen i den lilla byn i Dalarna sakta falla samman. En del menar att Maria helt enkelt gett sig av, trots att hennes lilla dotter lämnats ensam kvar.

Marias mamma Greta vägrar tro att dottern har lämnat byn frivilligt. Hon börjar vandra för att finna Maria och hon kommer inte att ge upp förrän hon har gjort det. Men kanske finns det de i byn som inte vill att hon lyckas.

Kommentar:
Dimdans är Malin Hedins tredje bok, men den första jag läser. Och det kommer definitivt inte att bli den sista, för det här var riktigt fängslande läsning.

Det är en spänningsroman, om en ung kvinna (Maria) som försvinner spårlöst efter en midsommarfest. Men det handlar inte så mycket om själva försvinnandet, sökandet, och jakten på en eventuell gärningsman. Det handlar mer om människorna i Marias närhet och hur händelsen påverkade dem alla.

Första halvan av boken utspelar sig 1983, vid tiden för Marias försvinnande. Vi får lära känna henne främst genom alla andra runt omkring. Hennes mamma Greta som inte tror att Maria försvunnit frivilligt och vägrar sluta leta. Pappa Hasse som på något sätt förlorar både sin dotter och sin fru. Vännen Sylvia som tar hand om Marias dotter Terese, och Sylvias sambo Kjell som inte tycker att de kan ta på sig det ansvaret.

Andra halvan av boken utspelar sig 15 år senare, då Marias dotter Terese börjar leta efter svar. Vad var det egentligen som hände hennes mamma?

Det sägs ju att tiden läker alla sår, men här blir det uppenbart att det inte alls behöver vara sant. Sorg och ovisshet kan bryta ner, förstöra och förändra. Hur går man vidare när ens dotter/mamma bara försvinner?

Personporträtten, speciellt av Greta, är vältecknade och jag känner hennes sorg och förtvivlan genom boksidorna. Jag tycker också om tidsandan, och skildringen av miljö och natur som förflyttar mig i tid och rum. Det här är lågmäld och stillsam spänning när det är som allra bäst!

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2023