Blodmåne – Jo Nesbø

Harry Hole är i Los Angeles för att dricka sig till döds, efter att hans liv hemma i Norge slagits i spillror. Men han har en vän, en bedagad filmstjärna, som nu jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. I Oslo står polisen handfallen efter att två kvinnor försvunnit från en kändisfest. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som till polisens stora förtret hyr in Harry Hole som privatspanare.

Tiden är knapp. I USA väntar kartellen, och i Oslo förbereder sig en gäckande hämnare för fler dåd. Ett team av vinddrivna existenser blir Harrys stöd i jakten på sanningen. Men de har inte mycket att gå efter, och snart skymtar blodmånen över staden.

Kommentar:
Blodmåne är den trettonde delen om den ärrade kriminalaren Harry Hole. Han har flytt till Los Angeles och gör sitt bästa för att supa ihjäl sig, efter de tragiska händelserna i Kniv. Men, vi som följt serien vet ju att Harry har mer än nio liv, han har nått botten förr men han lyckas ändå alltid komma igen.

Den här gången hamnar han i en situation som gör att han behöver pengar. Mycket pengar. Så när en rik fastighetsmagnat i Oslo som är misstänkt för mord behöver Harrys hjälp för att hitta mördaren tar Harry sig an uppdraget mot en rejäl betalning. Att han blir privatspanare i utredningen är inte så populärt hos alla hos Oslopolisen. Men han har stöd av Karine. Och av sitt luggslitna, handplockade team som förutom Harry består av en korrupt polis, en knarklangare, och en dödssjuk. Det blir en kamp mot klockan då Harry har sju dagar på sig att lösa fallet.

Jo Nesbø är en fenomenal författare. Att lyckas hålla liv i en serie och karaktär – och att bara göra det bättre och bättre – i så här många år är inget annat än fantastiskt. Det här är otroligt spännande, otäckt, och oförutsägbart. En riktigt smart och skickligt uppbyggd historia. Det här är krim av allra högsta klass.

Och att det kommer en fjortonde del, det står klart.

Läs också: Rödhake, Smärtans hus, Djävulsstjärnan, Frälsaren, Snömannen, Pansarhjärta, Gengångare, Polis, Törst och Kniv.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 541
Utgivningsår: 2023