Pansarhjärta – Jo Nesbø

Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunk­nat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.

Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.

Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryck­liga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt samband: ett flertal personer, däribland de mördade kvinnorna, befann sig för en tid sedan på fjälltur och övernattade i samma stuga. Och en efter en mister de livet.
 
Kommentar:
Pansarhjärta är åttonde boken i serien om Harry Hole. Och det är en tjock och dramatisk historia. Harry Hole har dekat ner sig ordentligt efter händelserna i Snömannen och befinner sig i ett alkohol- och opiumrus i Hong Kong. Han har ingen lust att åka tillbaka till Oslo och vara polis igen, men övertalas/mutas att komma tillbaka och hjälpa till i jakten på seriemördaren.
 
Och det går som det går när Harry Hole är inblandad. Han gör saker på sitt eget sätt. Tillsammans med Kaja, Bjørn och Katrine – den briljante utredaren som nu befinner sig på mentalsjukhus – driver han en egen utredning och befinner sig hela tiden steget före Kripos, norska motsvarigheten till rikskrim. Och det är inte särskilt populärt.
 
Det här är mörkt och otäckt, det är tortyr och sadism, och handlingen rör sig från norska fjällen till Kongos vulkaner. Kanske inte en helt igenom trovärdig historia, men det spelar heller ingen roll. Harry Hole får vara hur macho han vill, och mordfallen hur sanslösa som helst, det här är sjukt spännande krimunderhållning.
 
 
Fakta:
Originaltitel: Panserhjerte
Antal sidor: 647
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Hon vaknade.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokfetischist, alkb.se, Snowflakes in rain och Boksnoken.