Törst – Jo Nesbø

En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?
Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.
 
Kommentar:

Äntligen! Som jag har längtat efter Harry Hole! Som jag har väntat på Törst! Jag kastade mig över boken direkt den kom ut och bara läste, läste och läste. Jag inser att jag kanske är en smula mer Harry Hole-besatt än den normale deckarälskaren, men jag törs ändå säga att det här är något alldeles, alldeles extra.

Nesbø är för jäkla grym som författare. Han gör det så bra. Och trots att han skrivit tio tidigare deckare med den ärrade kriminalaren Hole i huvudrollen så gör han något nytt. Det är en delvis ny Harry Hole vi möter den här gången, till synes lyckligare, mer harmonisk och poliskarriären ligger på hyllan. Han längtar inte tillbaka till det jobb han avskyr, men han kan inte heller hålla sig därifrån. Vissa saker sitter i ryggmärgen, i hans DNA.
 
Törst är en galet spännande historia som får mig att törsta efter mer. Och jadå. En bok tolv kommer så småningom.
 
 
Fakta:
Originaltitel: Tørst
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 584
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.