Gengångare- Jo Nesbø

Harry Hole kommer tillbaka från Hongkong efter tre år. Han återvänder med ett enda ärende: att undersöka ett i praktiken uppklarat mord i narkotikamiljö eftersom han vägrar tro att polisen gripit rätt gärningsman. Han får snart träffa den misstänkte mördaren. Det är en pojke på arton år som han inte har sett på länge och knappt känner igen Oleg, sonen till Harrys stora kärlek Rakel.

Det som från början såg ut som ett vanligt drogrelaterat mord växer till en omfattning som Harry inte kunnat förutse. Ett välorganiserat, våldsamt och väldigt farligt nätverk styr Oslo med järnhand. Ingen vill komma i deras väg och ingen vill avslöja något om dem eftersom det är med livet som insats. Men alla spår pekar i en riktning till mycket högt uppsatta personer i staden.

Kommentar:
Gengångare är nionde boken i serien om Harry Hole. Och om jag tyckte Pansarhjärta var en mörk historia så är Gengångare ännu mörkare och svartare. Det är som att varje bok tar ett steg till både när det gäller händelseutveckling och karaktärsutveckling – allt är lite mörkare, lite skitigare, lite mer nedgånget och med lite mer hopplöshet och svärta.

Harry Hole ja… han är alltså tillbaka från Hongkong. Ärrad rent fysiskt, med ett stort ärr över ansiktet och ett saknat finger, men också ärrad på insidan. Han är inte längre polis, men han ÄR polis, och ger sig in i en härva med missbrukare, knarklangare, högt uppsatta tjänstemän och poliser. Och som vanligt vet man inte riktigt hur och var allt kommer att sluta.
 
De här böckerna är så vansinnigt bra, det är sånt tempo, såna twister, och så är det förstås Harry Hole. Det spelar ingen roll att det ofta tippar över på machoskalan, tex får nästan halsen avskuren men syr sig själv och plåstrar om med gaffatejp, det bara är så med Harry Hole. Jag vet inte hur många fler böcker Nesbø kommer att skriva om Harry, men jag vet att jag kommer att gråta när sista boken är här.
 
 
Fakta:
Originaltitel: Gjenferd
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 562
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Skriken kallade på henne.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora och Lottens bokblogg.