Smärtans hus – Jo Nesbø

I en banklokal i Oslo får chefen 25 sekunder på sig att tömma bankvalvet. Han behöver 31, vilket får rånaren att skjuta en kvinnlig anställd. Trots att allt finns på video står polisen handfallen inför det brutala mordet.

Samtidigt kallas Harry Hole till en brottsplats som visar sig vara exflickvännens lägenhet. Nu är hon död, och Harrys ärkefiende Tom Waaler är inte sen att utnyttja det faktum att Harry var den som sist såg henne i livet.

För att rentvå sig tvingas Harry ta hjälp av Oslos mest fruktade bankrånare, en man som kontrollerar stadens undre värld från sin cell i fängelset. Samtidigt som huvudstaden skakas av ännu ett bankrån ger sig Harry ut på en desperat jakt på sanningen som för honom tillbaka till hans eget mörka förflutna.

Kommentar:
I sommar bekantar jag mig med Harry Hole, jag började med Rödhake och fortsatte raskt med Smärtans hus. I vanliga fall när man läser en serie brukar man behöva vänta ett år eller så på nästa bok, det blir lite annat när man är sen i starten och kan läsa dem i följd efter varandra. Det är så man alltid borde göra.

Jag gillar Smärtans hus mer än Rödhake, kanske för att Harry Hole växer när jag lär känna honom bättre. Jag gillar också hans nya kollega Beate Lønn. Det här är en smart och klurig kriminalroman, det är oväntade svängar och misstänkta hela tiden. Precis som det ska vara. 

Fakta:
Originaltitel: Sorgenfri
Antal sidor: 425
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Jag ska dö.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Pocketblogg, Bokgalleriet och Bokhora.