Flykt – Emmy Walt

Journalisten Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen. Plötsligt lamslås Europa av flera samordnade terrorattentat. Milas tolvåriga dotter Sophia blir ett av terrorns offer och när Mila får kontakt med pappa Marcus ligger Sophia i koma. Det går snart upp för Mila att alla flyg är inställda. Europa stängs, gräns för gräns, samtidigt som Marcus vakar på sjukhuset hemma i Sverige.

Mila, som nyligen har återhämtat sig efter en utmattning blir alltmer desperat av oro för sin dotter. Men hon inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i brand.

Kommentar:
Fler än hundra koordinerade terrorattacker utförs samtidigt i städer över hela Europa. Journalisten Mila Savic befinner sig på jobb i Frankrike när hon plötsligt befinner sig mitt i kaoset, samtidigt som hon får besked om att tolvåriga dottern Sophia skadats svårt vid en attack i Stockholm. Gränserna stängs ner, men Mila måste försöka ta sig hem.

Det är ett minst sagt kittlande och nervpirrande upplägg till den här historien. Tempot är högt, kapitlen är korta, och det går inte att sluta läsa. Vi får berättelsen ur tre olika perspektiv: Milas, sambon Marcus, och Jonas, som vet en hel del om de organiserade attackerna.

Det är riktigt spännande läsning, och mina enda invändningar är att det är lite väl ”enkelt” ibland. Det håller sig väl mycket på ytan och att Mila inte försöker låna en mobil för att kontakta familjen med köper jag inte – men det bli såklart en bättre historia att hon inte gör det. Och som helhet är det här som sagt riktigt spännande och en mycket bra debut av Emmy Walt.

Flykt är första delen i en serie om journalisten Mila Savic, en serie jag kommer att följa med förtjusning.

Fakta:
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2023