Kniv – Jo Nesbø

Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Bottenkänningen är redan ett faktum. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt – inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

Kommentar:
När Kniv, bok 12 i Harry Hole-serien, kom ut så lade jag den åt sidan. Jag ville vänta på det perfekta lästillfället utifall att det var sista delen. Och sedan glömde jag faktiskt bort den, och sen trodde jag att jag hade läst den, men nu när jag rensade i mina boktravar så insåg jag att den är oläst. Jag älskar Jo Nesbø och Harry Hole, så det var en minst sagt överraskande – men välkommen – upptäckt.

I förra boken Törst fick vi möta en något mer harmonisk och lycklig Harry Hole, men säg den lycka som varar. Nu har han verkligen nått botten, har förlorat allt, och vill bara dricka sig in i glömskans dimmor. Han har inget att leva för. Men, vi som följt serien vet ju att Harry Hole har nått botten förr, varit nära döden, men på något sätt rest sig på nio.

Det är plågsam läsning, men det är också otroligt spännande. Nesbø är en mästerlig thrillerförfattare, det visar han även denna gång. Och han lyckas även överraska. Det blir en historia som är omöjlig att sluta läsa och det är helt enkelt rasande bra. Jag är helt matt och tagen när pulsen väl har lagt sig.

Jo Nesbø har påbörjat trettonde boken om Harry Hole. Oklart när den kommer ut, men jag hoppas att vi inte behöver vänta allt för länge.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 582
Utgivningsår: 2019