Frälsaren – Jo Nesbø

En man blir ihjälskjuten under Frälsningsarméns konsert, mitt i julstressen på Oslos mest kända gata. Brottet är obegripligt, vem vill se frälsningssoldaten Robert Karlsen död?

Bildupptagningar från platsen pekar ut en misstänkt, men polisens identifikationsexpert förvirras av att ansiktet förändrar sig från bild till bild. Snart visar det sig att man har att göra med en ansiktslös torped, känd som Lilla frälsaren under Balkankriget.

Att Robert Karlsen och Frälsningsarmén skulle ha något mörkt i sitt förflutna förefaller osannolikt, men Harry Hole och hans kollegor nystar långsamt upp en historia som leder dem in i Oslos mörka nattvärld. Och det är bråttom, för det är tydligt att mördaren inte har avslutat jobbet än.

Kommentar:
Såhär innan jul brukar jag alltid se till att läsa några böcker med jultema för att komma ”in the spirit”. Vanligtvis feelgood, gärna med New York eller engelska landsbygden som kuliss, och så lite romantik på det. Frälsaren utspelar sig i december, veckorna och dagarna innan jul, i de mörka och kallaste delarna av Oslo, men julstämningen är förstås obefintlig. Här är det mördarjakt på en ansiktslös mördare.
 
Frälsaren är Jo Nesbøs sjätte bok med Harry Hole i huvudrollen, och jag är så glad att jag börjat läsa norrmannen så sent. Jag behöver inte vänta ett år på varje del utan kan läsa dem i ett svep om jag vill. Och det vill man gärna.
 
Förra boken Djävulsstjärnan, avslutade den så kallade Oslotrilogin, historien med Tom Waaler fick sin upplösning men trådarna hänger kvar även i den här boken. Harry har fått en ny chef, Rakel har en ny man i sitt liv, och Harry kämpar på med att hålla sig nykter och gör som vanligt polisarbetet på sitt eget sätt.
 
Själva historien och jakten på Lilla frälsaren är grymt spännande, och som alltid i Nesbøs böcker vet man inte riktigt hur allt hänger ihop förrän på slutet. Det enda man kan vara säker på är att det kommer bli en dramatisk och oväntad upplösning.
 
Fakta:
Originaltitel: Frelseren
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 502
Utgivningsår: 2013 (2005)
Första meningen: Hon var fjorton år och övertygad om att om hon blundade och koncentrerade sig så kunde hon se stjärnorna rakt genom taket.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokmoster.