Rödhake – Jo Nesbø

I Oslos nynazistiska kretsar styrs verksamheten med järnhand av någon med kodnamnet Prinsen. Harry Hole misstänker att denne Prinsen finns inom Oslopolisen. Misstankarna bekräftas då hans närmaste kollega mördas.

Under utredningens gång upptäcks en oväntad koppling till ett mörkt kapitel i landets historia, den grupp av norska frontmän som kämpade på Hitlers sida under andra världskriget. Allt tyder på att en av dem är tillbaka, som återuppstånden från de döda, för att hämnas. Denne vålnad skördar offer efter offer i ett helt lamslaget Oslo. Och detta är bara början, för allt tyder på att mördaren kommer att fullborda sitt blodiga verk den 17 maj…

Kommentar:
Jag har utsett sommaren 2013 till sommaren då jag ska läsa Jo Nesbø, en författare som jag många gånger tänkt läsa och är helt säker på att kommer falla mig i smaken. Men då jag inte hängt med från start har det känts som så väldigt många böcker att ta sig igenom och jag har aldrig kommit mig för att börja. Både Johanna och Hanna tipsade mig om att hoppa över de två första och börja på tredje boken, och jag bestämde mig för att följa deras råd. Rödhake är alltså bok nummer tre i serien om Harry Hole, men den första jag läser.

Det är en liten tidsresa att läsa den här boken. Den utspelar sig delvis i nutid, det vill säga 1999/2000 och med parallellhandling under andra världskriget. Men nutiden känns som en resa bakåt i tiden den med, där man använder telefonsvarare och telefonkataloger, mobiltelefoner är något nytt och Expedition Robinson är det hetaste på tv. 

Och det tog ett tag för mig att komma in i handlingen, det hoppar fram och tillbaka i tid, och kopplingen mellan de båda historierna var inte uppenbar. Det är många karaktärer att hålla reda på, och kanske inte alla hade varit nya om jag hade börjat med bok ett och två istället och då haft lättare att hålla isär dem.
 
Jag tycker det här är en smart och spännande historia, Harry Hole intresserar mig även om jag inte tyckte att jag lärde känna honom så väl som jag vill. Men jag har ju fler böcker på mig. Jag är inte lyrisk men visst är det en bra kriminalroman! Jag känner att Nesbø har potential för att växa och bli en favorit hos mig. 
 
Fakta:
Originaltitel: Rødstrupe
Antal sidor: 481
Utgivningsår: 2007
Första meningen: En grå fågel gled in i Harrys synfält och ut igen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Pocketblogg, Mysterierna, Boksnoken och Ex libris Cia