Polis – Jo Nesbø

När en Oslopolis hittas mördad vid samma datum och på samma plats där han många år tidigare utrett ett mord kan det knappast betraktas som en slump. Och när samma sak drabbar två andra poliser inom loppet av några månader är mönstret lika tydligt som skrämmande. Inget av de gamla brotten blev någonsin uppklarat. En brutal mördare med bestialiska metoder går lös. Polisen står helt utan spår och, vad värre är, de saknar sin allra bästa utredare. 

Samtidigt ligger en svårt skadad man i koma på sjukhuset. Ingen får veta hans namn. Inte ens de vaktande poliserna får komma patienten nära.

Kommentar:
Polis är tionde boken om den ärrade kriminalaren Harry Hole. Och som vanligt är det en resa utan dess like. Den mörka, nedåtgående spiralen som kännetecknat de senaste böckerna finns även här. Hela storylinen och berättandet fortsätter att eskalera neråt, men här bryts det också. Många saker avslutas. Det blir en sorts kablam-effekt, ett avslut.
 
Jo Nesbø har en förmåga som få att skriva cliffhangers och att leda läsaren in på villospår. Jag har nog lärt mig läsa det och tycker att det blir väl så tydligt ibland, men vissa saker ser man inte alls att kommer… 
När jag bloggade om Gengångare skrev jag att jag kommer att gråta när sista boken är här. Och ja, jag grät under Polis. Jag vet inte säkert om det är sista boken, men jag tror det. Den slutar med ordet ”Slut” på sista sidan, det har inte de tidigare böckerna gjort. Om det blir fler böcker känns det som att det blir något helt nytt. Om vi möter Harry igen tror jag att det är en delvis annorlunda Harry. Hur som helst – Harry goes out with style
 
 
Fakta:
Antal sidor: 606
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Den sov där inne, bakom dörren.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg och Bokhora.