Mörkret under ytan – Gabriella Ullberg Westin

En kall höstdag i Hudiksvall försvinner polischef Carl Linderoth spårlöst. Han är kriminalinspektör Rokkas stora fadersgestalt och när han senare påträffas död rasar Rokkas värld samman. En mordutredning tar vid, men gärningspersonen tycks hela tiden ligga ett steg före polisen.

Rokkas tidigare skyddsling, den före dette springpojken Eddie, är tillbaka i Hudiksvall efter en tid på hvb-hem. Han är äldre och på stadigare ben i livet. När Eddie berättar om sitt nya jobb lägger Rokka märke till en detalj som kan kopplas till mordutredningen. Han anlitar Eddie för att ta reda på mer, men kommer den unge Eddie klara av att jobba för polisen i hemlighet utan att avslöja sig?

Kommentar:
Mörkret under ytan är åttonde boken i Rokka-serien (efter Ensamfjäril, Springpojken, Fixaren, Slaktaren, Förrädaren, Ett enda andetag och När vi faller.) En serie som tidigare gick under namnet Morden i Hudiksvall. Omslagen har även de fått en makeover, och jag tror det är fjärde gången det sker. Inte en serie för OCD-människor som vill ha ordning i bokhyllan alltså.

Jag gillar den här serien, och kanske är det här också första gången som jag börjar gilla Rokka också? Jag tycker att han är en bra och trovärdig karaktär, men jag har aldrig riktigt gillat honom. Men med allt som händer honom på det privata planet så kanske både han och jag mjuknar och han blir mer sympatisk.

Eddie, som vi lärt känna i tidigare delar, har en större roll den här gången och det är ett plus. Han är favoriten i persongalleriet.

Det är högt tempo, spännande och snabbbläst. Bra och okomplicerad underhållning. Och Gabriella Ullberg Westin blir bara bättre och bättre.

Fakta:
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2022