I dina händer – Malin Persson Giolito

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.

Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Kommentar:
Billy kommer från den slitna förorten Våringe. Alldeles intill ligger det finare Rönnviken, där Dogge bor. Pojkarna blir bästa vänner som små när de träffas på lekplatsen som ligger mellan hyreshusen och villakvarteren. När de blir 14 skjuter Dogge sin vän Billy, på samma lekplats. Hur kunde det hända?

Historien berättas i nutid och dåtid, och vi får lära känna Dogge, Billy och deras familjer, polisen Farid, butiksägaren Sudden och andra personer runt omkring dem. Kapitlen är korta, med ett lågintensivt driv, och trots att läsaren redan i inledningen får veta vad som hänt så läser man ivrigt för att få veta varför, och om det man tror hände verkligen hände.

Malin Persson Giolito skriver rasande bra, det vet vi sedan tidigare och det gör hon även denna gång. Det är en historia som äter sig in under huden. Samtidigt känner jag hela tiden att jag läst den förut, men jag tror att det bara handlar om att den ligger så nära verkligheten.

I dina händer är stark, skrämmande och sorglig läsning som inte lämnar någon oberörd. Jag tycker dock inte att den når upp till samma nivå som Störst av allt, den blåste mig verkligen av stolen. Här hade jag önskat mig något mer oväntat i handlingen, något som ställer allt på ända, något som twistar till det och gör allt lite mer oförutsägbart.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2022