Förrädaren – Gabriella Ullberg Westin

Ett mord på en rastplats utanför Hudiksvall blir upptakten till Johan Rokkas svåraste och mest personliga utredning hittills.

Viktor Berger har bara ett år kvar till frigivning från Hall. Ett nytt liv tillsammans med flickvännen Mira finns äntligen inom räckhåll. Men tillvaron rasar när han blir utsatt för utpressning, och Mira, som inte vet något om den, kan bara handfallen se på när han sätter hela deras framtid på spel.

Kriminalinspektör Johan Rokka förstår snart att mordet på rastplatsen har kopplingar till Stockholms undre värld, den värld han en gång lämnade. Rokka kallas till huvudstaden för att bistå polisen i utredningen, och det blir hans tuffaste och mest personliga fall hittills. För den här mördaren glömmer aldrig en oförrätt, och tar till alla medel för att röja sina fiender ur vägen.

Kommentar:

Förrädaren är del fem (efter Ensamfjäril, Springpojken, Fixaren och Slaktaren) i deckarserien Morden i Hudiksvall med kriminalinspektör Johan Rokka i huvudrollen. Jag var rätt svalt inställd efter första delen, men det här är en serie som bara blir bättre och bättre. Den här femte delen är grymt bra, klart bäst i raden.
Den här gången är det själva storyn som bär den här boken. Hudiksvall figurerar knappt i boken, Janna och hela utredningsgruppen har fått kliva åt sidan när Rokka tar sig an ett fall i Stockholm.
Jag läser med andan i halsen, tempot är högt, det finns ett driv och ett flyt som gör boken omöjlig att lägga ifrån sig. Det finns också en koppling till verkliga händelser, och det kanske är det som bidrar till att det blir så bra. När Gabriella Ullberg Westin gjorde research inför en tidigare bok i serien kom hon i kontakt med den tidigare grovt kriminelle Johan Viktor. De blev vänner och började spåna på en bokidé tillsammans. 2017 dog Johan Viktor i cancer och de hann aldrig förverkliga sin gemensamma dröm. Med Förrädaren har Gabriella skrivit klart deras historia, och det blir som sagt ett rasande bra resultat.
Fakta:
Förlag: HarperCollinsNordic
Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.