Ensamfjäril – Gabriella Ullberg Westin

 
Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås polisen av ett larm. Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt till Sverige efter många år i Italien.
 
Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. De enda trådarna värda att följa upp är ett läderband som offret hade runt halsen och ett okänt telefonnummer i hennes mobiltelefon. I ett försök att få fram mer om offrets tidigare liv åker Rokka till Italien. Ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något avgörande, och att han egentligen inte kände sin fru.
 
Under tiden dras Rokka dessutom in i en erotisk affär med den förföriska dottern till en barndomsvän. När ytterligare ett kallblodigt mord sker inser Rokka att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman.
 
Kommentar:
Ensamfjäril är första delen i Gabriella Ullberg Westins serie Morden i Hudiksvall. Jag lyssnade till ett samtal med henne på Bokmässan, där hon tillsammans med Lina Bengtsdotter pratade om att återvända hem, att skriva deckare som utspelar sig i sin hemstad. Hon berättade bland annat om öppningsscenen i Ensamfjäril, och bara det räckte för att fånga mitt intresse. Sen är jag ju också väldigt förtjust i små orter och just hemvändare.
 
Som deckare och spänningsroman tycker jag det här är helt okej. Jag håller dock öppningsscenen som det bästa med boken. Karaktärerna blir jag aldrig särskilt förtjust i, och speciellt inte i Johan Rokka. Tycker han är småäcklig.
 
Sen är det ingen vanlig deckare utan erotic crime, personligen hade jag hellre läst den utan erotic. Det känns inte som att allt sexet hör ihop med resten av boken och det stör mig. Inget annat i boken beskrivs särskilt detaljerat – förutom de diverse erotiska mötena. Det blir lite konstigt.
 
Nåväl, jag tycker som sagt att det här är helt okej, jag gillar Hudiksvalls-miljöerna och jag kommer att läsa även följande del i serien för att se om det blir bättre. Ensamfjäril har trots allt ett par år på nacken, och det har hunnit bli förlagsbyte, så jag gissar att det tar sig.
 
Fakta:
Förlag: Hoi förlag / Harper Collins Crime
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 380
 
Finns på Bokus och Adlibris.