Bokslut 2021

Då var det dags att sammanfatta läsåret 2021. 138 böcker blev det totalt i år. Det här är årets bästa.

Årets feelgoodpärla var Last Night / Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane, en feelgood med svärta som fick mig att hålla hårt i näsdukarna.

Årets lyckopiller var Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg som fick mig att vilja packa väskan och dra till Provence.

Årets ont-i-hjärtat är Dit du går, följer jag av Lina Nordquist, en imponerande debutroman som gör avtryck ända in i själen.

Årets romantiska Medan världen ser på av Anna Larsson, en ljuvligt romantisk historia som gjorde mig alldeles varm i kroppen.

Årets historiska är Räkna hjärtslag av Katarina Widholm, en riktig fin 30-talsskildring.

Årets debut är Sly av Sara Strömberg, en lysande deckare med en fantastisk huvudperson, och en äkthet i berättandet.

Årets nära naturen var Den sista migrationen av Charlotte McConaghy, en klimatdystopi och kärlekshyllning till naturen.

Årets thriller är Kokain av Pascal Engman, den otroligt spännande fjärde delen i serien om Vanessa Frank.

Årets återkomst är Liza Marklund med Polcirkeln, första delen i en tänkt trilogi, Fina miljöskildringar, tonsäker tidsanda, och ett spännande mysterium.

Årets avsked blir till Kirunatrilogin, Anna Kurus mästerliga serie vars två avslutande delar Norrskensnatten och Gryningsjakten jag läste under året. Stillsam dramatik, levande miljöer och en oförglömlig huvudperson.

Årets stora roman var Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson. Den är inte ”bara” en kriminalroman utan en nervdallrande, ömsint och välskriven roman som förädlar hela krimgenren.

Årets spänning är Spring eller dö, fjärde delen i Maria Adolfssons Doggerlandserie, som bara blir bättre och bättre för varje del.

Årets relationsthriller är En familjetragedi av Mattias Edvardsson, ett spännande historia med driv och ett mycket skickligt karaktärsbygge.

Årets krim blir Som man sår av Hjorth Rosenfeldt, den sjunde och efterlängtade delen i serien om Sebastian Bergman, Hetsläsning och tokspänning! Men det blir också Satans sommar, andra delen i min nya favoritserie av danska duon Faber Pedersen. Brutalt spännande och tempofyllt med mord och en härligt uppfriskande, dansk ”va faen”-mentalitet.