Satans sommar – Kim Faber & Janni Pedersen

Martin Junckers hustru, Charlotte, får ett anonymt tips: Den fruktansvärda terrorattacken för sex månader sedan kunde ha undvikits.

Charlotte är grävande journalist och konfronterar Juncker, som utreder brottet, men han fruktar för både sitt eget och Charlottes liv om hon ger sig djupare in i frågan. Junckers gamla kollega Signe är mer benägen att hjälpa Charlotte, men hon har sina egna utmaningar att brottas med. När det visar sig finnas en koppling mellan terrorbrottet och ett lik som hittats i Kongelunden släpper Signe ändå alla sina personliga problem och satsar allt på att få fram sanningen.

Juncker befinner sig i Sandsted, plågad av mardrömmar efter sin fars död. När en av stadens advokater hittas mördad i stadsparken kastas han in i en omfattande utredning som också visar sig ha anknytningar till hans eget förflutna.

Kommentar:
Satans sommar är en direkt fortsättning på Vinterland, första delen i Faber-Pedersens serie om Martin Juncker. Så den bör du läsa först. Och inte bara bör, du MÅSTE, för det här är är en galet bra serie.

Förutom att det är brutalt spännande och tempofyllt med mord, hemligheter och mörklägganden ända upp till högsta ort, så älskar jag den uppfriskande, danska ”va faen”-mentaliteten.

Jag tycker också om karaktärerna – den gubbige Juncker med sina prostataproblem, sina skaviga förhållanden till barn och fru/exfru, och inte minst problematiken han har runt sin döde far. Hans egen identitet som person är så fast uppbyggd kring myten om den tyranniske fadern och den kuvade sonen som slet sig fri. Han plågas av mardrömmar för det han gjort mot fadern, och han vägrar att läsa faderns gamla anteckningsböcker av rädsla för att denne ska framstå som en annan person än den han känner till.

Och jag gillar Signe, som har problem på hemmafronten och bär på stora hemligheter. Det är så mycket som ligger och pyr och väntar på att explodera, och många trådar att spinna vidare på i kommande delar.

Jag läste boken på danska: Satans sommer.

Fakta:
Originaltitel: Satans sommer
Förlag: Modernista
Antal sidor: 448