Som man sår – Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Tre år har gått. Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor.

Sebastian Bergman har valt en lugnare tillvaro sedan han blivit morfar och arbetar som psykolog och terapeut på deltid. När han en dag kontaktas av en man som behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser i samband med tsunamin 2004, då Sebastian själv förlorade fru och dotter, vänds allt uppochner.

Billy ska bli pappa och bestämmer sig för att han aldrig mer ska bejaka sin mörka, hemliga drift. Men det förflutna gör sig påmint. Frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.

Kommentar:
Julafton i juli? Ja, i alla fall för alla oss som älskar Hjorth Rosenfeldts Sebastian Bergman-serie. Som man sår är sjunde delen, och den näst sista. Förra året plöjde jag de sex första delarna under ett par sommarveckor – ett lysande drag, det kan jag varmt rekommendera till er som ännu inte läst. Det här är högkvalitativ och grymt spännande underhållning.
Det har gått tre år sedan händelserna i förra boken. Vanja har blivit chef, Sebastian har blivit morfar, Billy ska snart bli pappa och en prickskytt härjar i Karlshamn. Jakten på seriemördaren drar igång, men det finns även en hel del ouppklarat i teamet och från tidigare delar i serien som sakta närmar sig sin upplösning.
Jag har märkt att jag läser de här böckerna på ett alldeles speciellt sätt, jag skummar igenom två sidor och sen backar jag och läser om dem. Jag dras med i det höga tempot, drivet och de snabba vändningarna, och jag bara måste veta vad som händer så fort som möjligt. Så jag vet faktiskt inte hur jag ska klara mig till den stora finalen som är två år bort, 2023 kommer den sista delen. Förväntar mig en grand finale som spränger alla gränser.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 376
Utgivningsår: 2021