Norrskensnatten – Anna Kuru

När vintern börjar släppa sitt grepp om gruvstaden Kiruna vaknar allt till liv. Bilmekanikern Allis har ett nytt jobb på bilprovningen och ett förnyat hopp om framtiden. Men samtidigt hemsöks hon om nätterna av plågsamma minnen från det förflutna.

När påsken kommer ger sig Allis ut i fjällvärlden med sin farfars gamla pimpelark för att rensa huvudet och komma bort från stadens snöslask. Så hörs en kväll ett dån mellan de snöklädda fjällbranterna. Det betyder att ett oväder är på väg, det har farfar lärt henne. Men det är inte bara snöstormen som är på väg mot Allis under årets sista norrskensnatt – och det är inte bara i mardrömmarna som det förflutna håller på att hinna ikapp henne…

Kommentar:
Norrskensnatten är uppföljaren till Den första frosten, och den andra delen i Kiruna-trilogin. Nu är det vårvinter och ljuset börjar vända åter, men mörkret ruvar hos Allis och hon plågas av höstens händelser.

Det här är en välskriven, psykologisk spänningsroman, karg och dramatisk som landskapet den utspelar sig i, och lika vibrerande i språk och handling som norrskenet självt. Jag tycker verkligen om det sparsmakade språket där lika mycket sägs mellan raderna som på.

Jag tycker också om persongalleriet – där inte en enda person är sympatisk utan man känner ett obehag för dem allihopa. Och särskilt för männen.

Jag ser fram emot den tredje delen, Gryningsjakten, som kommer till hösten. Det finns många lösa trådar att knyta ihop och jag är mycket spänd på att se hur det kommer att gå för Allis.

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 220
Utgivningsår: 2021