Spring eller dö – Maria Adolfsson

Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död.
Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.
Kommentar:
Det blir nästan lite fånigt, för jag säger det här efter varje del i Doggerland-serien: ”Det här är den bästa i raden!” Men det är faktiskt så, Maria Adolfsson går från klarhet till klarhet och jag blir bara mer och mer imponerad av hantverket och mer och mer förälskad i den fiktiva ögruppen Doggerland som känns alldeles verklig.
Den här gången höjs pulsen till max redan på de inledande sidorna när en gärningsman avlossar skott rakt in i folkmassan på Doggerlands första pridefestival. Sen hinner du hämta andan ett tag under mittenpartiet för att återigen få hjärtklappning när tempot skruvas upp till olidligt i den dramatiska finalen.
Men det är inte bara för spänningens skull jag gillar det här. Jag älskar hela den här världen och persongalleriet som Maria Adolfsson har skapat. Det är minst lika intressant att följa Karen Eiken Hornby och hennes historia, och jag gillar hur viktiga frågor som jämställdhet, lika värde och mäns våld mot kvinnor inkluderas i berättandet.
Spring eller dö är alltså den fjärde delen i Doggerland-serien, efter Felsteg, Stormvarning och Mellan djävulen och havet. Och det är verkligen en serie jag kan rekommendera!