Tiga som muren – Maria Adolfsson

Kriminalinspektör Karen Eiken Friis befinner sig med maken Leo och dottern Selma på Noorö för att fira midsommar tillsammans med släkten. Efter ett telefonsamtal från jobbet ser Karen sin chans att få en stunds respit från det påfrestande umgänget med släkten, och lovar att hjälpa de lokala kollegerna med att titta närmare på ett försvinnande. Samtidigt har Karens syster, journalisten Helena, börjat gräva i något som leder till att hon utsätts för hot. Om hon inte tiger om det hon upptäckt kommer hon att råka illa ut. Bara med Karens hjälp kan hon få fram tillräckligt med bevis för att undanröja hoten, och för att lyckas måste de lämna Doggerland och resa till Sverige.

Kommentar:
Tiga som muren är den sjunde delen i Doggerland-serien, efter Felsteg, StormvarningMellan djävulen och havetSpring eller döFallvind och Nödvändigt ont.

Doggerland har blivit något av en favoritserie, och inte minst en favoritmiljö. Vilket i sig kanske är lite konstigt då det är en helt fiktiv plats. Men det säger också en del om vilka fantastiska miljöskildringar som Maria Adolfsson levererar. Allt är så levande – naturen, vädret, maten, sederna, och till och med glimtar av språket som dyker upp ibland.

Persongalleriet är även det fantastiskt, med karaktärer av kött och blod. Jag vill aldrig lämna de här doggerska öarna och hoppas att Maria Adolfsson fortsätter berätta länge till.

Deckarhistorien då? Jodå. Den funkar, men den här gången finner jag den tämligen ointressant och ospännande. Tur då att allt det doggerska överväger och håller högsta klass.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2024