Felsteg – Maria Adolfsson

Det är morgonen efter oistra, den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret.

Kanske började allt redan i det märkliga kollektivet på sjuttiotalet. Kanske med ett telefonsamtal i våras. Kanske finns sanningen i byskvallret på puben Haren och Kråkan. Karen inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Samtidigt växer en vänskap fram mellan henne och offrets dotter.

 
Kommentar:

Förstår ni vilken hög klass vi har på deckarförfattare i det här landet? Och det tar aldrig slut, det fyller bara på med fler och fler intressanta namn, varav Maria Adolfsson är det senaste i raden. Felsteg är den första delen i Doggerland-serien. Den som kan sin geografi, eller för den delen Harry Brandelius Gamla Nordsjön, känner kanske igen ”Doggers bankar” och hur det en gång var en landmassa mellan Storbritannien och Danmark. Nu är de fiktiva resterna en ögrupp vid namn Doggerland där Felsteg utspelar sig.

Tankarna går till Shetlandsöarna och Ann Cleeves. Mycket för de målande miljöskildringarna och det lugna tempot. Men även för karaktärerna, och till och Oistra som för tankarna till Up Helly Aa. Men här finns ingen Jimmy Perez. Här finns Karen Eiken Hornby, som är något helt annat. Hon försöker glömma sitt förflutna med hjälp av alkohol och män, men Maria Adolfsson undviker skickligt klyschfällan och skapar en trovärdig och mänsklig karaktär som jag ser fram emot att få lära känna ännu bättre.
 
Felsteg är precis min typ av deckare, och riktigt riktigt bra!
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 439
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.